De video trends voor 2024
29/11/2023
Hoe blijf je relevant en scoren jouw video’s? Long form, short form, AI en authenticiteit. Gaat dat wel samen?
And action!
Swipend, scrollend, zappend of wegdromend. We kunnen er niet omheen: onze aandacht wordt opgeëist door video. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt in al dat geweld? Dat je meegaat in alle ontwikkelingen en er bovenuit blijft steken? Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, nemen we je mee naar de trends in videomarketing voor komend jaar.
1. AI
We kunnen er niet meer omheen, AI gaat ons werkleven veranderen. Met de mindblowing opkomst van Chat GPT en Midjourney gaf dit al veel reuring op de markt. Waar ook de eerste generative AI campagnes al een feit zijn. Vooral text en stil beeld geven indrukwekkende resultaten. Op gebied van video bleef dit nog enigszins achter, maar dat duurt niet lang meer. Met name tools op specifieke elementen zorgen ervoor dat AI hard groeit in toepassingen. Bijvoorbeeld het omzetten van jouw interview naar een Spaanstalige video, inclusief lipsync en jouw stemgeluid, of het automatisch toevoegen van ondertiteling, het verbeteren van je audiokwaliteit of resizen van je videocontent. Just to name a few.
Dat vraagt om een andere aanpak en skillset, maar de sturingsfactor van de mens als kritische controleur is daarin nog een cruciaal onderdeel. Zoals Michel Tiggelman van Randstad het mooi verwoordde: “Een campagne kan nog niet zonder mens.” En, gelukkig, is de verwachting dat dit voorlopig ook wel even zo zal blijven.
2. Menselijk aspect
Ondanks de opkomst van algoritmes, robots en automatisering blijven we als homo sapiens nog het belangrijkste doel. Het sociale aspect van ons leven en de manier waarop we met elkaar communiceren verandert al een tijdje, maar het besef dat we daarin juist meer menselijkheid willen opzoeken groeit ook. Met groeiende aandacht voor inclusie, diversiteit, polarisering en economische ongelijkheid willen we elkaar blijven vinden. Als merk zit daar een kans in om een relatie op te bouwen met je doelgroep door waarde toe te voegen.
3. Short form én long form
Short form scoort, maar wel op korte termijn. Je wil je doelgroep niet alleen verleiden tot een transactionele relatie, maar ook tot een emotionele relatie waar je jouw merk op kunt bouwen. Aandacht verdienen blijft een uitdaging, maar de balans tussen long form en short form wordt steeds belangrijker. Het is niet alleen maar kort-korter-kortst, anders waren streaming platformen en podcasts nooit zo populair geworden, maar om het juiste verhaal op het juiste moment. De balans tussen brand building en quick fix dopamine. Waarde bieden in zowel korte als lange termijn elementen. Multi asset delivery gaat hier een steeds belangrijkere rol in spelen. Je productie uitvoeren op long form én short form. Dat maakt een completer verhaal, bredere inzetbaarheid en grotere zichtbaarheid.
4. Authentiek verhaal
Een écht verhaal. Ga maar eens na hoeveel je voorbij ziet komen waarin je twijfelt aan de geloofwaardigheid. Steeds meer worden we zelf bewust van ons intern ingebouwde spamfilter. Met onze grijze massa herkennen we reclame die ons niet interesseert, waardoor we het skippen of niet onthouden. Bij de nieuwste generatie zit dat al ingebakken, kijk maar eens naar een peuter met een iPad, die skipt alles wat 'ie niet interessant vindt. Dat zie je ook in de verhalen die merken vertellen. Een dun verhaal of een te commerciële boodschap die niet op concrete waarde zit zorg voor ongeloofwaardigheid en verminderd resultaat. Aandacht blijft schaars, dus kun je beter inzetten op een goed verhaal.
5. Snelheid
Als je de harde strijd van de concurrentie wil winnen, is snelheid en aanpasbaar vermogen belangrijk. Niet eindeloos je marketinguitingen perfectioneren, maar inspelen op relevantie, proof of content en dan opschalen. Geen eindeloze plannen, maar aan de slag. Zet een above the line campagne eerst eens kleinschalig online in bijvoorbeeld.
Wellicht denk je nu dat we een open deur ingetrapt hebben? Mooi. Dat betekent namelijk dat je op het goede spoor zit. Uiteindelijk schuren marketing inzichten erg dicht tegen hoe we dat doorontwikkelen naar de middelenmix, zoals video. Vanuit onze blik bij GIG opereren we op het snijvlak van de marketeer, het bureau en de expertise van video waarbij we graag gevraagd en ongevraagd advies geven.
Nog één laatste tip: relevantie is natuurlijk van alle tijden, maar toch. Hoe sterk staan de belangrijkste sportevents op jouw netvlies? In 2024 zullen o.a. het EK voetbal in Duitsland, de Olymische Spelen in Parijs, een nieuw F1 seizoen en natuurlijk de Tour de France op de agenda staan.
Meer weten over trends, ontwikkelingen of video? We’re just one click away.Dit artikel verscheen eerder in Adformatie.