Er is maar één Avondje NAC

 03/05/2018

Een fenomeen in de voetbalwereld, een eer om te mogen maken. Zeker als dit in samenwerking is met de schrijver van het gelijknamige boek, Sjoerd Mossou.

BREDA - Het is een begrip in de voetbalwereld, een fenomeen in de stad, en nu is het een film: Avondje NAC. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Sjoerd Mossou, neemt GIG creative film production de kijker mee op zoek naar het ontstaan, de ontwikkeling en de huidige beleving van het clubgevoel tijdens een wedstrijdavond. De film zal in mei in première gaan.

 “De cultuur van het ‘Avondje' onderscheidt NAC van alle andere clubs in Nederland,” begint Sjoerd Mossou, sportjournalist en schrijver van het boek Avondje NAC dat in 2012 met veel lof werd ontvangen. “De combinatie van het samenzijn met vrienden en familie, de voetbalsfeer op de tribunes. Het is een vorm van uitgaan geworden, gecombineerd met een heel intense betrokkenheid bij het wel en wee van de club. Dat maakt het speciaal,” zegt Mossou. Het boek fungeerde voor de makers van de documentaire als een rode draad bij de ontwikkeling van de film."Inmiddels, na het draaien van de eerste documentaire, weten we wel meer van voetbal. Maar om de essentie van het perfecte avondje NAC te kunnen raken, was het boek onmisbaar,” legt Michiel van de Zandt, creative director van GIG creative film production uit.

Historie
De film, geregisseerd door Ariënne Dozeman, neemt de kijker mee op reis naar bepalende momenten in de geschiedenis van de club. Het bleek nog wel een enorme uitdaging om het juiste archiefmateriaal te achterhalen. “Als filmmakers zijn we gewend om altijd overal bij te zijn. Maar doordat de verhaallijn ook naar het verre verleden teruggrijpt, moesten we op zoek naar mensen die over die tijd kunnen vertellen,” aldus Van de Zandt. Zo worden er prachtige verhalen beschreven over de Beatrixstraat, het oude stadion. Wordt er een schat aan oude foto’s in beeld gebracht en komen oude coryfeeën, zoals oud-trainer Bob Maaskant, oud-voetballer Pierre van Hooijdonk en oud-secretaris Eugene Lemmens aan het woord. “Ik kom zelf uit Drenthe,” vertelt Dozeman. “Het Avondje NAC was voor mij een geheel nieuw fenomeen. Maar doordat iedereen, supporters, spelers en (oud) stafleden zo open en enthousiast reageerden, kreeg ik de kans om mij volledig onder te dompelen in de wereld van NAC.” 

Pareltjes
De makers vielen tijdens het draaien van de film met hun neus in de boter. Uitgerekend tijdens de enorme overwinning op Feyenoord draaide de crew beelden voor een volledig Avondje NAC. In het stadion, maar ook in kroegen als de Bommel en het Stammeneke, vooraf en na afloop. 
“Machtig!” glundert Van de Zandt. “Samen met de supporters vanuit de stad naar het stadion lopen. Het vuurwerk, de liederen en de-door-politie-afgezette-straten zodat de supporters massaal richting het stadion konden lopen. Dat zal ik nooit meer vergeten.” In het stadion komt de avond tot een absoluut hoogtepunt. “Onbeschrijfelijk,” vindt Dozeman. “Het gevoel dat je krijgt op het moment dat de 2-1 wordt gemaakt, en de tribunes exploderen. Die avond barstte van de mooie momenten. Absolute pareltjes voor de film”

Gerelateerd nieuws

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Zolang de liefde voor emotie in film blijft bestaan

Seizoen 2018-2019, NAC degradeert. Hoe zorg je ervoor dat je de fan...

Lees dit bericht

ÉÉN FILM, HONDERDEN MOGELIJKHEDEN

Zo haal het maximale uit je (video) content!

Lees dit bericht

GIG maakt NAC docu over topsportfamilie Gudelj

NAC heeft opnieuw het Bredase filmbedrijf GIG creative film product...

Lees dit bericht
Core Warning:Module 'imap' already loaded