2007-2008: het vergeten beste seizoen van NAC

 18/10/2018

Een verhaal over het successeizoen 2007/2008, waarin NAC op een derde plek eindigde in de eredivisie, maar uiteindelijk met lege handen stond.

Op maandag 22 mei 2017 kleurde de gehele grote markt van Breda zwartgeel. Na twee jaar buiten de Eredivisie te hebben gevoetbald, deed NAC weer mee in de hoogste competitie van Nederland. NAC was terug! Maar de rentree van de club verloopt vooralsnog moeizaam. Momenteel staat het elftal, na acht speelrondes, op de laatste plek in het klassement en doen er zich al geruchten van een potentiele (re-)degredatie in de rondte bij de fans. NAC heeft een boost nodig om het vertrouwen van de fans terug te grijpen – en Breda’s filmbedrijf GIG creative film production wilt die ruggensteun bieden met een korte documentaire voor FOX Sports over het NAC seizoen 2007-2008.

“Dat seizoen is een heel conflictrijk jaar geweest voor de club” verklaart Toon Donders, regisseur van de docu. “Enerzijds is het het beste seizoen dat NAC ooit heeft gekend. De ploeg werd in dat jaar derde in de Eredvisie. Dat is de hoogste eindstand in de geschiedenis van de club!”. Maar dit succes kwam niet geheel zonder geduvel. Toenamalig NAC-trainer, Ernie Brandts, werd op de helft van het seizoen ontslagen door het bestuur van NAC, mede omdat de club op de 10e positie stond bij de winterstop. Maar Brandts mocht het seizoen nog afmaken en de rest is geschiedenis. NAC werd 3e, terwijl de club het vertrouwen in de trainer al had verloren. Hoe kon dit ogenschijnlijk gebroken team dan toch dit succes behalen? Dat geheim willen de makers van de documentaire ontrafelen.

Door vele interviews te hebben gevoerd met zowel spelers als staff van (oud) NAC doorziet Toon steeds beter wat dit voormalige NAC team zo bijzonder maakte. “Het was een écht en hecht team, de ploeg bestond niet uit enkel individuen, ze voelde zich verbonden. De spelers gingen niet gelijk na de training naar huis, maar bleven met z’n allen klaverjassen op de club tot in de late uurtjes. Waar zie je dit vriendenteam gedrag tegenwoordig nog bij professionele clubs?”.

Dit thema van verbroedering en verbondenschap is dan ook een belangrijk element van de docu verklaart de regisseur. “Ik wil het verhaal met bijbehorende thema’s in chronologische volgorde vertellen aan het publiek. Waar de aanvankelijke nadruk ligt bij het gevoel van Isolatie, doelend op het verhaal van trainer Ernie Brandts, zal de visuele klemtoon steeds meer worden verschoven naar het thema van verbondenheid binnen het team – het gevoel van broederschap.

Het ironische is dat het seizoen 2007-2008 de boeken ingaat door alle organisatorische ellende van dit seizoen, mensen lijken te vergeten dat het tevens het beste jaar van de club was. Daarom beoogt Toon Donders twee doelen te bereiken met zijn documentaire. “Aan de ene kant is deze docu bedoelt om de eeuwig volhardende NAC supporters op een objectieve manier te laten zien wat een krachtig seizoen 2007-2008 was voor de club – door het in zekere zin op een voetstuk te plaatsen. En anderzijds wil ik ook de jonge generatie aanspreken. Zij hebben wellicht verhalen gehoord van hun ouders, maar er hangt een zekere mystiek rondom dit seizoen. Ik wil de sluier opheffen en een tijdloze film neerzetten die laat zien dat NAC altijd in staat is een comeback te maken”.

Gerelateerd nieuws

GIG scoort wéér internationaal

Met de Viddy Awards 2021 in de categorie Corporate Image.

Lees dit bericht

Voorkom deze blunders: 5 veelgemaakte fouten in bedrijfsvideo’s

Bedrijfsvideo’s zijn onmisbaar in je employer branding strategie,...

Lees dit bericht

Nominatie voor Gouden Reiger voor Aartsen; de beste opdrachtfilm van Nederland.

We vallen weer in de prijzen met deze nominatie voor Gouden Reiger ...

Lees dit bericht