Razendsnel video-assets opleveren: zo hou je de vaart erin

 01/11/2023

Hoe ga jij om met deadlines? Multi-asset delivery? En ook een korte time-to-market? De meeste tijd win je bij een goede voorbereiding. Hier vind je 2 tips om te zorgen dat je strak op de bal blijft zitten!

Voor velen is postproductie het mooiste proces binnen video- en filmproductie. Dat vind ik zelf ook. Let’s be honest, in de montage komt de video of film pas echt tot leven. Beeld en geluid komen in de juiste volgorde samen en het is de editor die er zijn magic over laat gaan. Je ziet dan meteen of het ook echt werkt, wat de creatief, scriptschrijver en regisseur bedacht hebben. Als het werkt voel je direct bij het eerste keer bekijken van de gemonteerde video kippenvel. Als het niet werkt trekt de editor zijn trukendoos open en heeft hij nog een heel arsenaal aan mogelijkheden om het wél werkend te krijgen.

Als producer ben ik vaak ook begeleider van het post-productie proces. Om hier het maximale uit te halen is het essentieel om de vaart erin te houden. Hoe diffuser de afspraken, hoe moeilijker en langdradig het proces kan worden. Denk aan heldere afspraken over het aanleveren van de juiste assets, een strakke planning rond feedback en duidelijkheid krijgen in de verwachtingen, feedback en communciatie. 

De oplossing is voor de hand liggend: post-productie start bij het akkoord op de opdracht!

Tip: verzamelen en voorbereiden.

Begin tijdens de pre-productie al met post-productie. Maak op basis van het script en storyboard een lijstje en vraag alles op wat je al kan verzamelen: logo’s, lettertypen, brandguide, audio logo’s, etc. Moet je animaties op basis van huisstijl laten maken? Zet dan meteen een animator aan de slag. Dan heb je deze assets vooraf bij je editor en win je dus aan de achterkant tijd. Verder kun je ook alvast verzamelen: (stock)muziek, voice-over demo’s, LUT’s etc. Kortom, alles waar je nog geen geschoten beeld voor nodig hebt, kun je vaak al voor driekwart klaar hebben staan.

Tip: betrek je post-productie team vanaf de start.

Betrek het team dat verantwoordelijk gaat zijn voor de postproductie al tijdens de pre-productie! Hoe meer informatie je de editor, grader en animator van te voren kunt geven, hoe meer betrokken zij zullen zijn. Naast dat ze je nuttige informatie kunnen geven waar je tijdens je shoot rekening mee kan houden, worden ze ook veel meer betrokken bij de gehele productie en weten ze wat ze kunnen verwachten. De editor hoort dus zeker bij de interne kick-off te zijn, en waarom zou je hem ook niet mee laten doen met de PPM (pre-production meeting)? 

Het team dat verantwoordelijk is voor de postproductie is dus net zo waardevol als dat de creatives, crew en regisseur dat zijn. Om de vaart en energie in het post-productie proces te houden start ik als producer vanaf het eerste moment met het verzamelen van input en het betrekken van de belangrijkste mensen in postproductie. Je zal merken dat alles ‘in post’ makkelijker gaat en dat die droom planning die we samen gemaakt hebben toch perfect haalbaar blijkt te zijn!

Gerelateerd nieuws

GIG scoort wéér internationaal

Met de Viddy Awards 2021 in de categorie Corporate Image.

Lees dit bericht

Ruimte voor mogelijkheden!

Hoe maak je van de nood een deugd? Door beperkingen laten we ons re...

Lees dit bericht

Blijf top-of-mind, niet ‘left behind’!

Zo maak je jezelf nóg aantrekkelijker voor toekomstig personeel!

Lees dit bericht